• Home
  • News
  • Două comedii în a doua zi de festival

News

Două comedii în a doua zi de festival

https://www.crainou.ro/2018/05/15/doua-comedii-in-a-doua-zi-de-festival/

15 MAI 2018

DE 

Abia început, festivalul de teatru a oferit publicului ocazia întâlnirii cu două comedii, două poveşti care să destindă spectatorul şi să-l facă să râdă cu poftă.

„Ultima haltă în Paradis”

Teatrul „Aureliu Manea” din Turda a propus publicului sucevean un spectacol de Valentin Nicolau, în regia lui Andrei Mihalache. „Ultima haltă în Paradis” este un spectacol plin de umor care exploatează abil o gamă largă de clişee cu mare priză la public. Personajul Mitică (Marian Negrescu), un Don Juan bătrân, cu mari probleme de sănătate, dar optimist şi înarmat cu un adevărat arsenal de seducţie, interacţionează pe rând cu tânăra asistentă, cu o doamnă doctor rece şi inflexibilă, cu Ionel, un tânăr suicidar cu probleme în dragoste. Marian Negrescu îşi joacă impecabil rolul, Mitică reuşind să cucerească publicul de la primele replici. „Lecţiile” de dragoste pe care le predă tânărului Ionel sunt un amestec savuros şi şarmant de ştrengării şi şabloane de limbaj pe care le oferă cu generozitate învăţăcelului său din dorinţa de a nu se pierde, odată cu dispariţia sa, experienţa lui de viaţă. De dragul comicului, celelalte personaje sunt conturate într-o manieră exagerată, cu tuşe grosiere, care însă subliniază rafinamentul personajului Mitică. Spectacolul „Ultima haltă în Paradis” nu-şi propune să exploreze latura interioară, psihologia personajelor, pariind mai degrabă pe forţa cuvintelor, a gesturilor exagerate şi interacţiunea dintre personaje. Deşi spectacolul se încheie într-o notă melodramatică, publicul rămâne cu satisfacţia unui râs sănătos.

„Tu eşti Dumnezeul meu”

Cel de-al doilea spectacol din cea de-a doua zi de festival a fost „Tu eşti Dumnezeul meu”, adaptare după textul „Sylvia” Albert Ramsdell Gurney Jr, montat la Teatrul “Mihai Eminescu” din Botoşani, de regizorul Ludmila Skripka. Spectacolul abordează într-o manieră inedită relaţiile dintre oameni şi animalele de companie, şi modul în care acestea modifică structural relaţiile sociale. Povestea începe cu apariţia căţeluşei Sylvia în viaţa unui cuplu şi urmăreşte coerent transformările pe care le suportă fiecare personaj din această interacţiune, de la punctul de vedere şi trăirile Sylviei, la sentimentele lui Greg şi ataşamentul lui exacerbat faţă de animalul său de companie, la frustrările născute din refuzul lui Kate de a o accepta pe Sylvia. Creat cu umor, personajele înfăţişate cu alese accente comice au făcut un spectacol de comedie reuşit.

Muzica, scenografia (Natalie Tarasenko) şi coregrafia (Victoria Bucun) creează o atmosferă extrem de expresivă, care subliniază aproape poetic relaţia dintre personaje.

Festivalul continuă!


Matei Vişniec Theatre

Matei Vişniec Theatre