• Home
  • News
  • Anul 2018 pentru teatrul sucevean

News

Anul 2018 pentru teatrul sucevean

Anul 2018 pentru teatrul sucevean

https://www.crainou.ro/2019/02/08/1-festival-6-premiere-2-premii/

DE ,

Începutul de an este întotdeauna un prilej de analiză a activităţii din anul anterior. Anul 2018 a fost un an plin pentru Teatrul Municipal „Matei Vişniec” Suceava, repertoriul teatrului sucevean îmbogăţindu-se cu 6 noi producţii: „Mimesis” – regia Daniel Iordan; „Sub apă” – de Carmen Ella Greenhill, regia Sebastian Marina; „Proştii sub clar de lună” – de Teodor Mazilu, regia Anca Bradu; „Noapte bună, tăticule!” – de Jean Poiret, regia Alexandru Grecu; „Pisici” – spectacol concert conceput de Bobo Burlăcianu şi  Bobi Dumitraş şi „Rinocerii” – de Eugene Ionesco, regia Alain Timar.

Publicul a avut ocazia să (re)vadă 5 dintre spectacolele produse în anii precedenţi: „Tigrul din oraşul nostru” – de Gianina Cărbunariu, regia Bobi Pricop; „Zadarnicele chinuri ale dragostei” – de William Shakespeare regia Alexandru Bogdan; „D’ale Carnavalului” – de I. L. Caragiale, regia Tudor Lucanu; „Kebab” – de Gianina Cărbunariu, regia Daniel Iordan şi „3 surori” – de A.P. Cehov, regia Catinca Drăgănescu.

În 2018, trupa Teatrului Municipal „Matei Vişniec” Suceava a susţinut 65 de reprezentaţii, 58 în ţară (44 la Suceava şi 14 în turnee şi festivaluri la Bucureşti, Craiova, Turda, Iaşi, Galaţi, Bacău, Odorheiul Secuiesc, Oradea, Sfântu Gheorghe, Piatra Neamţ, Piteşti) şi 7 reprezentaţii în străinătate (Paris, Laval, Chişinău).

2018 a fost anul în care teatrul sucevean a primit primele premii: Premiul Special al Juriului la Festivalul Internaţional al Teatrului de Studio şi de Forme Noi, ediţia a XXII-a, Piteşti, pentru spectacolul „Pisici”, şi Premiul pentru cea mai bună actriţă – Ioana Nichita, pentru rolul Mădălina din spectacolul „Kebab” la Festivalul Dramaturgiei Româneşti Contemporane, ediţia a II-a, Bucureşti.

Spectacolele Teatrului Municipal Matei Vişniec au înregistrat aproximativ 12.500 de spectatori, dintre aceştia peste 4.000 au fost spectatori la reprezentaţiile susţinute pe scenele din ţară. În turneele internaţionale trupa de teatru s-a bucurat de un public de peste 1.400 de spectatori.

La aceste cifre se adaugă reprezentaţiile trupelor sau artiştilor invitaţi pe scena teatrului sucevean, respectiv 14 spectacole (spectacole de teatru, concerte de muzică clasică, blues, tango, spectacole pentru copii etc.), care au adus în sala de spectacol aproape 4.000 de spectatori.

Bilanţul anului 2018 trebuie să includă şi cel mai mare eveniment cultural din Suceava, Festivalul Zilele Teatrului Matei Vişniec, ediţia a II-a: două oraşe gazdă – Suceava şi Rădăuţi, 17 trupe de teatru de stat şi independente, din România şi Republica Moldova, 24 de spectacole în 56 de reprezentaţii, peste 150 de actori participanţi, 3 scene mari, dar şi spaţii neconvenţionale, peste 8.000 de spectatori.

Să ne vedem la teatru şi în 2019!


Matei Vişniec Theatre

Matei Vişniec Theatre