• Accueil
  • Nouvelles
  • Împreună cu noi: Lucia Puşcaşu şi Camelia Sadovei - de Doina Cernica

Nouvelles

Împreună cu noi: Lucia Puşcaşu şi Camelia Sadovei - de Doina Cernica

Împreună cu noi: Lucia Puşcaşu şi Camelia Sadovei - de Doina Cernica

https://www.crainou.ro

 Încântată să le găzduiască chiar în zilele aleşilor oaspeţi la cunoscutul festival al instituţiei pe care o conduce, Teatrul Municipal „Matei Vişniec” Suceava, Angela Zarojanu şi-a mărturisit bucuria (re)întâlnirii cu arta Luciei Puşcaşu şi a Cameliei Sadovei pe simeze, cu Lucia Puşcaşu, prof. dr. Raluca Schipor-Baban, cu alţi membri ai Filialei Suceava a Uniunii Artiştilor Plastici din România şi cu iubitorii de artă prezenţi la vernisajul expoziţiei „Împreună”, duminică, 1 iunie 2025, de la ora 12,30.

Descifrând în genericul expoziţiei (acelaşi ca şi al Festivalului) şi în lucrările care îl susţin îndemnul de a renunţa la confortul individualismului şi de a descoperi în existenţa împreună a tapiseriei, picturii, graficii şi a tehnicilor mixte bucuria realizării desăvârşite a întregului din „pietrele” reprezentate de acestea, în cheia propusă de Hermann Hesse, prof. dr. Raluca Schipor-Baban a vorbit de timpul dăruit de fiecare din lucrările expoziţiei şi de expoziţie în întregul ei privitorului, despre specificul creaţiei şi originalitatea fiecăreia din cele două artiste, Doamnele Artelor Sucevene, Lucia Puşcaşu şi Camelia Sadovei. Nevoii de a fi împreună, de asociere valorizatoare pentru întreg şi deopotrivă pentru fiecare componentă răspunde şi existenţa expoziţiei în Festivalul Zilele Teatrului „Matei Vişniec” Suceava, la sărbătoarea deceniului împlinit de Teatru. Un proiect, un dialog excepţional, a spus în încheiere prof. dr. Raluca Schipor-Baban.

Cu generozitate, dar şi cu un simţ al dreptăţii şi al nevoii de corectitudine care-i caracterizează obişnuit intervenţiile, artista plastică prof. Lucia Puşcaşu a vorbit despre Raluca Schipor eleva Puşei Pîslaru, liceana olimpică, absolventa Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, licenţiată a Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu” Iaşi, doctor în Istoria şi Teoria Artei şi profesoară la colegiul în care s-a format. A vorbit cu preţuire, cu încredere.

De asemenea, le-a cerut colegilor iniţiative, demersuri, implicare în proiecte care să-i aducă împreună şi cărora să le împărtăşească satisfacţia şi iubitorii, şi criticii de artă.

Aplaudată, aplaudate de artiştii plastici Puşa Pîslaru, Oana Ruxandra Hrişcă, Gabrel Baban, Cristi Creangă, de Gabriela Drişcu, Amedeia Vitega, Dinel-Dumitru Teodorescu şi de ceilalţi participanţi la vernisaj, în încheiere (şi în aşteptarea cronicii prof. dr. Raluca Schipor-Baban) – gândul amândurora, rostit puternic de Lucia Puşcaşu, un gând de doriri de bine tuturor şi de neuitare a darului de optimism şi bucurie al artei şi al artiştilor plastici. Gând căruia îi alăturăm privirea îngândurată cu care Raluca Schipor-Baban a cuprins în final lucrări de artă şi participanţi deopotrivă şi a mai spus ceva despre timpul care trece altfel pentru creaţiile artistice de valoare, despre frumuseţea pe care o dobândesc şi la care bătrâneţea omenească nu îndrăzneşte să viseze.


Matei Vişniec Théâtre

Matei Vişniec Théâtre