Théâtre Municipal "Matei Vişniec" Suceava

Répertoire

O caut cu lumânarea

Distribuție
Auteur Răzvan Bănuț
Directeur Răzvan Bănuț
Scénographie Răzvan Bănuț

Acteurs Răzvan Bănuț
Programme
Il n'y a pas de calendrier pour ce spectacle !

Despre spectacolul O caut cu lumânarea ne povestește Răzvan Bănuț, actor al teatrului sucevean, protagonistul acestui one man show: „O caut cu lumânarea este o adaptare după povestea Ivan Turbincă de Ion Creangă. O adaptare în stil Commedia de'll arte, unde personajele și acțiunea capătă o tentă modernă. Practic, pe stil, toate-s vechi și nouă toate, iaca un spectacol unde personajul principal își spune singur povestea, cât poate el de bine. Acuma, în fața morții nimeni nu poate să-și spună povestea mai bine decat el însuși. Că dacă s-ar putea altcumva, altfel am sta de povești azi. (Ăsta a fost un moment profund la cererea artistului în cauză.) Uneori se poate, uneori nu se poate. Acuma? Om videa. Vidmaaaa!”

„Ivan Turbincă” este o poveste satirică ce aparține îndrăgitului scriitor Ion Creangă și a fost publicată la 1 aprilie 1878 în revista Convorbiri literare din Iași. Ivan, personajul principal are porecla turbincă pentru că traista fermecată a acestuia - „turbinca binecuvântată de Dumnezeu„ - reprezintă un element foarte important în desfășurarea aventurilor prin care acesta trece.

Narațiunea are o temă cu origini în folclorul românesc și ne relatează aventurile unui soldat rus omonim care călătorește din lumea celor vii în Rai și în Iad, căutând nemurirea. Textul include, de asemenea, un portret al Sfântului Petru, ca paznic al Raiului, o referire la puterile miraculoase ale Sfântului Nicolae, precum și referințe umoristice la stilul de viață al boierilor autohtoni.

Povestea „Ivan Turbincă” ne așteaptă cu o frumusețe și un univers sonor aparte, prin folosirea expresiilor rusești ce dau autenticitate personajului principal, îmbogățindu-i veselia, făcându-l simpatic cititorului și ascultătorului. Umorul este întreținut prin observațiile și reflecțiile glumețe sau satirice ale autorului, prin glumele împrumutate din fondul tradițional, unele provenind din imaginația proprie povestitorului. Prin această atmosferă dominată de buna dispoziție, pe care o regăsim în toate poveștile lui Creangă, opera sa are o notă foarte personală, unică în literatura română.

O caut cu lumânarea – un spectacol de Răzvan Bănuț

Relații și rezervări, la telefon: 0759 048 677 / email: bilete@teatrulmateivisniec.ro.
Eliberări bilete: Luni-Vineri între 13:00-16:00
Vânzări bilete online: www.blt.ro

Respectarea condițiilor de distanțare socială impuse de reglementările în vigoare și purtarea măștii sunt obligatorii!

Urmăriți-ne pe site-ul oficial şi pe pagina noastră de Facebook https://www.facebook.com/teatrulmateivisniec.ro  pentru a afla detaliile programului nostru. Acesta poate suferi modificări în funcţie de situaţia epidemiologică.

Vă așteptăm, cu drag, la teatru!

 

Matei Vişniec Théâtre

Matei Vişniec Théâtre