• Accueil
  • Nouvelles
  • Suceava este capitală culturală a Moldovei, timp de două săptămâni

Nouvelles

Suceava este capitală culturală a Moldovei, timp de două săptămâni

Suceava este capitală culturală a Moldovei, timp de două săptămâni

https://www.monitorulsv.ro/Local/2019-05-18/Suceava-este-capitala-culturala-a-Moldovei-timp-de-doua-saptamani

de 

Deschiderea oficială a celei de-a treia ediţii a festivalului cultural Zilele Teatrului „Matei Vişniec”, care are ca temă „Teatrul şi democraţia”, a marcat amploarea extraordinară a evenimentului, care, timp de 15 zile, transformă Suceava în capitală culturală a Moldovei.

Programul festivalului, care se desfăşoară în perioada 16-30 mai 2019, propune spectatorilor de toate vârstele o mulţime de evenimente, de la spectacole de teatru, conferinţe, dezbateri, teatru pentru copii, concerte (jazz, tango, muzică electronică), recitaluri de poezie, spectacole de lumini, teatru dans, până la ateliere specifice artei actorului.

„Cea de-a III-a ediţie a Zilelor Teatrului <Matei Vişniec>, această frumoasă sărbătoare, reuneşte la Suceava numeroase personalităţi din lumea teatrală, din întreg cuprinsul ţării, dar şi din străinătate”, a spus Carmen Veronica Steiciuc, directorul teatrului sucevean, care a organizat acest amplu eveniment, de dimensiuni internaţionale.

La deschiderea oficială, de vineri, alături de primarul Sucevei, Ion Lungu, şi de preşedintele Consiliului de Administraţie al Teatrului, Angela Zarojanu, s-au aflat invitaţi cu renume, din ţară şi de peste hotare - directorul Institutului Cultural Francez din Iaşi, Vincent Lorenzini, vicepreşedintele ICR - Institutul Cultural Român, Mirel Taloş, directorul Teatrului Naţional Cluj, Mihai Mănuţiu, apreciat scriitor şi regizor, precum şi trei directori de teatre din Avignon (Alain Tinmar, care a montat la Suceava spectacolul „Rinocerii”, Salvatore Caltabiano şi Serge Barbuscia).

Primarul Ion Lungu le-a urat bun venit tuturor invitaţilor, după care şi-a exprimat satisfacţia de a vedea că, datorită teatrului, Suceava devine un oraş cu o intensă activitate culturală: „Un vis a devenit realitate – faptul că avem astăzi un teatru profesionist şi apreciat la Suceava. Participarea la sezonul România – Franţa ne oferă şansa enormă de a avea parteneri din Franţa aici, la Suceava. Cifrele spun totul – 15 zile de teatru, 24 de instituţii teatrale din România, Franţa şi Republica Moldova prezente la Suceava, 32 de spectacole de teatru, 58 de reprezentaţii. Este o bogată activitate teatrală la Suceava, cu reprezentaţii în fiecare zi, timp de două săptămâni”.

Ion Lungu a precizat că municipalitatea suceveană, prin intermediul Consiliului Local, sprijină acest festival cu suma de 350.000 de lei, separat de bugetul anual alocat teatrului.

O importantă componentă a ediţiei din acest an a festivalului ţine de parteneriatul cu Institutul Cultural Român şi participarea la sezonul cultural România – Franţa.

„Prima parte a colaborării noastre, care s-a încheiat, a fost o prezentare a României în Franţa, acum suntem în a doua parte, când se prezintă Franţa în România. Scopul programului este de a prezenta cele două ţări şi cultura lor, a arăta noul lor chip. Sunt multe clişee despre ţările noastre, pe care încercăm să le demontăm. Eu cunosc bine Bucovina, am venit deja de mai multe ori, mă bucur că pot fi aici, este o regiune foarte frumoasă a României. Avem o colaborare bogată cu oraşul Suceava, mai ales cu Universitatea <Ştefan cel Mare> şi Colegiul Naţional <Petru Rareş>”, a spus Vincent Lorenzini, directorul Institutului Cultural Francez din Iaşi, care a pomenit şi de o faimoasă expoziţie organizată la Luvru, de tapiserii bizantine, la care cele mai frumoase piese au venit de la mănăstirile Putna şi Suceviţa.

Vicepreşedintele Institutului Cultural Român, Mirel Taloş, a punctat faptul că tânărul teatru sucevean, la doar trei ani de la înfiinţare, a reuşit să se remarce ca pepinieră pentru proiecte culturale pe care ICR le exportă peste hotare, motiv pentru care a şi fost sprijinit să fie prezent anul trecut în Franţa, cu spectacole la Paris şi Avignon.

Nu în ultimul rând, aprecieri sincere au venit din partea renumitului scriitor şi regizor Mihai Mănuţiu, director al Teatrului Naţional Cluj: „Timpul de implementare a unui teatru în comunitate este de 5-10 ani, este extraordinar ce s-a realizat aici, dar trebuie să ţineţi la el. Sunt atâtea lucruri care au durat la Suceava, sunt convins că teatrul va fi unul dintre acestea. Sunt aici pentru deschiderea teatrului, pentru Carmen Veronica Steiciuc, dar mai ales pentru Matei Vişniec, cel mai jucat dramaturg român în lume. Este prima oară când stau câteva zile în Suceava, abia aştept să văd spectacolele. Este impresionant că reuşiţi să ţineţi două săptămâni de festival”.

Alain Tinmar, care şi-a întrerupt o călătorie şi a venit din Shanghai pentru a fi prezent la spectacolul pus în scenă de el la Suceava, a remarcat importanţa colaborării  teatrului sucevean cu instituţii similare internaţionale.
 


Matei Vişniec Théâtre

Matei Vişniec Théâtre