Théâtre Municipal "Matei Vişniec" Suceava

  • Accueil
  • Nouvelles
  • Matei Vișniec este "Cavaler al Artelor si Literelor", in spațiul cultural francez

Nouvelles

Matei Vișniec este "Cavaler al Artelor si Literelor", in spațiul cultural francez

Chers amis, je voudrais partager avec vous un moment de bonheur qui arrive dans ma vie comme un écho de mon enfance. En Roumanie, à l'age de 10 ou 11 ou 12 ans j'étais fasciné par les romans d'Alexandre Dumas et surtout par "Les Trois Mousquetaires"... Toute mon enfance j'ai joué aux mousquetaires, et mon rêve était de devenir D'Artagnan. 
Et me voilà maintenant, pas mousquetaire mais "chevalier" ! Les rêves ont parfois une manière spéciale de se réaliser...
Merci à la France et à la francophonie, merci à Alexandre Dumas et au Ministère français de la Culture. Servir la culture française dont je suis imprégné depuis mon enfance, construire des ponts culturels entre la France et la Roumanie, est un grand honneur pour moi !

„Dragi prieteni, aş vrea să vă împărtăşesc un moment de bucurie care vine în viaţa mea ca un ecou din copilărie. In România, cînd aveam 10 sau 11 sau 12 ani eram fascinat de romanele lui Alexandre Dumas şi mai ales de "Cei trei muşchetari"… Toată copilăria m-am jucat de-a muşchetarii, iar visul meu era să devin D’Artagnan. Si iată-mă, astăzi, nu muşchetar ci "cavaler". Visele au uneori o modalitate specială de a se împlini. Mulţumesc Franţei şi francofoniei, mulţumesc lui Alexandre Dumas şi Ministerului francez al culturii. A servi cultura franceză de care sunt impregnat din copilărie, a construi poduri culturale între Franţa şi România, este o mare onoare pentru mine!” - Matei Vișniec

Matei Vișniec este "Cavaler al Artelor și Literelor", in spațiul cultural francez. O știre excepțională, pe care o desprindem din documentul oficial pe care Ministerul Culturii din Franța l-a trimis dramaturgului bucovinean în aceste zile. Documentul poarta semnătura doamnei Francoise Nyssen, ministrul culturii până nu de mult în Franța. Respectul și admirația de care se bucură Matei Vișniec în rândul cititorilor, spectatorilor și tuturor prietenilor scrisului vișniecian, din România și din alte țări, sunt acum multiplicate de această veste extraordinară.

Teatrul din Suceava, care poarta numele "Matei Vișniec", se asociază cu energiile sale acestui moment de recunoaștere și de prețuire.

Felicitări, Monsieur Matei Visniec, Chevalier de L'Ordre des Arts et des Lettres !


Matei Vişniec Théâtre

Matei Vişniec Théâtre