Spectacle invité

Maestrul și Margarita

Distribuție
Auteur Mihail Bulgacov
Directeur Alexandru GRECU, maestru in arta
Coregrafie Victor TANMOSAN, maestru in arta
Costume Lilia CARUTA
Programme
Il n'y a pas de calendrier pour ce spectacle !

            Maestrul și Margarita ne descrie Moscova anilor 1930, oraș care este vizitat de  Satana, deghizat ca profesorul Woland, un gentilom "magician" de origini misterioase. Sosit în Moscova pentru marele său bal, diavolul are nevoie de o regină. Și nici o femeie nu e mai potrivită pentru acest rol decât Margareta, cea care e gata să-și vândă sufletul pentru a-l revedea pe iubitul ei, maestrul, autorul romanului despre Isus și Pontius Pilat. Cu o poveste ce pendulează între Moscova în plin stalinism și Ierusalimul de acum două mii de ani, Bulgakov a dat naștere unui adevărat fenomen literar, care a uimit nu doar Rusia, ci și întreaga lume. Mereu surprinzător, ironic, pe alocuri melancolic ori satiric, romanul Maestrul și Margareta este pe drept cuvânt considerat una dintre capodoperele literaturii moderne rusești.

           Alexandru Grecu, regizorul spectacolului Maestrul și Margarita, rezolvă problema din start, enunțând (scenografic și lingvistic), ,,edificarea ,, Tunului Babel, acceptând astfel, convingător, dialogul în diferite limbi: ebraică, germane, rusă, spaniolă, italiană, română…Desigur i se vor formula diferite reproșuri ,,științifice,, însă sinceritatea limbajului ne pune față în față cu adevărul: ne place sau nu spectacolul e de actualitate și cu o imagine artistică originală, chiar de nu avem încă răspunsuri la multiple întrebări pe care ni le pune regizorul. Un spectacol excentric căruia îi putem detecta un cert filon poetic și o narațiune sarcastică de tip cinematografic, fără a avea sentimental că am spus astfel ceva cu adevărat important și definitoriu despre caracterul profund și polifonic al reprezentației. Astfel, regizorul clădește Maestrul și Margarita într-o particulară și inventivă rezonanță cu stranietățile textului.

Regia: Alexandru Grecu

Scenografia: Lilia Căruță

Design sonor: Geta Cobasnean

Distribuția(pe personaje): Woland, Mefistofel – Viorel Cornescu, Maestrul, Faust – Vasile Casu

                                           Margarita – Irina Rusu, Yeshua, Afronius – Roma Mălai

                                           Pilat din Pont – Arcadie Răcilă, Bezdomnai – Jan Cucuruzac

                                           Berlioz – Valentin Delinschi, Levii Matei – Eugeniu Matcovschi

                                           Coroviev – Ion Grosu, Arazello – Sergiu Finiti

                                           Beghemot – Igor Mitreanu, Caiafa – Valeriu Cazacu

                                           Psihiatrul – Elena Oleinic, Ghela,caracatița roșie – Nina Toderico

                                           Pasărea roșie- Lilia Cazacu, Pasărea albă – Ludmila Gheorghiță

                                           Caracatița roșie – Alina Popov

                                           Caracatița roșie – Elena Negrescu

                                           Caracatița roșie – Olga Anghelici

 

Durata spectacolului: 2h și 40 min.

Un spectacol în șase limbi străine, cu titrare în limba română

  Mihail Bulgakov, un remarcabil romancier și dramaturg sovietic, de origine ucraineană,  este cunoscut mai ales pentru opera Maestrul si Margareta, considerată de Times drept una din capodoperele secolului XX și ale literaturii ruse.

 În 1920 renunță la cariera de medic și se dedică scrisului. Editura moscovită “Nedra” îi publică nuvelele Diavoliada și Ouăle fatale. După multe momente de tensiune și incertitudine are loc premiera spectacolului Zilele Turbinilor care este dramatizarea romanului Garda Albă. Aceasta are mare succes, fiind considerată un Pescăruș al noii generații de dramaturgi. În 1925 scrie nuvela satirică Inimă de câine.   

 În 1928 începe prima schiță a romanului Maestrul și Margareta sub titlul Inginerul cu copite. Datorită  satirizării regimului sovietic în operele sale îi sunt interzise piesele Zilele TurbinilorApartamentul Zoicăi(1929) și Cabala bigoților (1930) și nu se mai publică nimic din proza sa. În ultimul deceniu al vieții scrie cu frenezie, temându-se că nu va termina romanul Maestrul și Margareta. În 1933 se dă citire, pentru prima dată, în public, noului său roman sub denumirea care l-a făcut celebru, Maestrul și Margareta, romanul fiind publicat pentru prima dată în Rusia în 1966-1967.

  Alexandru Grecu, din Chișinău, este distinsul regizor care realizează spectacolul Maestrul și Margarita la Teatrul Național Satiricus I.L.Caragiale Chișinău. Regizorul a obținut în 2010  titlul onorific de Artist al Poporului și este un nume cunoscut și apreciat  în lumea teatrului. În calitatea sa de director artistic şi prim-regizor al Teatrului Național    Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, dar şi în cea de preşedinte al Uniunii Teatrale din Moldova (UNITEM), organizează mai multe manifestări culturale de anvergură.

Spectacolele sale de la Teatrul Național Satiricus din Chișinău se bucură de un real success și dintre ele amintim: D`ale Carnavalului, Unde mergem, domnilor, Salvați America, O noapte furtunoasă, Dictatorul, Carmen, Angajare de clovn, Puștoaica de la etajul 13 sau Dragă societate, Soție de împrumut, Țara asta a uitat de noi...

Regizorul Alexandru Grecu a fost distins cu Marele Trofeu Thalia – 2000 și titlul Cel mai bun spectacol al anului pentru spectacolul Maestrul și Margarita , în cadrul Galei Premiilor UNITEM.

 

INTRAREA LIBERĂ!

 

Matei Vişniec Théâtre

Matei Vişniec Théâtre